Blogi

Eniten töitä, vähiten resursseja

9.7.2020

Jotta rakennustöitä voidaan tehdä, pitää olla oikeanlaiset olosuhteet. Suomen kesä ei useimmiten tarjoa pakkasia eikä lumisateita, joten siksi kesä on rakennusalan sesonkiaikaa. Esimerkiksi piha-alueita, kattotöitä, maalauksia ja rakennusten vaippaan kohdistuvia tehtäviä töitä tehdään juuri kesäaikana.

Varsinainen kesäkausi rakentamisessa tarkoittaa ajanjaksoa huhti-toukokuun taitteesta syyskuuhun asti, jolloin ei ole esimerkiksi yöpakkasia. Etelä-Suomessa kesäkauden käsite vaikuttaa venyvän vuosi vuodelta. Työt voidaan aloittaa aikaisemmin ja niitä voidaan venyttää pidemmälle syksyyn. Vuoden 2019 talvi on tästä oiva esimerkki, käytännössä lumeton ja roudaton maa tarjosi esimerkiksi perustustöille hyvät olosuhteen koko vuoden ajan.

Kun muut lomailevat, me teemme töitä

Rakennuksen ulkopuolella ja sisällä tehtävät työt ovat kokonaan oma maailmansa. Ulkotöiden lisäksi toisen sesongin paikan tarjoavat loma-aikana tyhjenevät toimitilat. Ulkona vallitsevia olosuhteita voidaan hallita suojaamalla ja lämmittämällä – ihmisten lomia ja luontaista vuosirytmiä ei oikein voi muuttaa. Toimistot ja virastot ovat kiinni kesällä.

Parasta aikaa toimitilojen, etenkin toimistojen korjaamiseen onkin kesälomakausi, jolloin rakentaminen häiritsee vähiten. Rakennusalalla resursseja jaetaan kesäaikaan ulkotöiden ja sisätöiden kesken. Suurin osa ihmisistä haluaa lisäksi pitää kesällä lomaa, tämä koskee myös rakennusalalla työskenteleviä ihmisiä. Tästä muodostuu haastava yhtälö. Työt pitäisi tehdä silloin kun töitä on eniten ja työvoimaa on vähiten.

Heinäkuussa ei hiljennetä

Osa rakennusliikkeistä sulkee ovensa kuukaudeksi kesällä, tyypillisesti heinäkuu ollaan kiinni. Me Respect Projectilla emme ole hiljentäneet kesäksi, vaan silloin painetaan kaasua. Töiden sovittaminen ja suunnittelu lomakauteen aloitetaan hyvissä ajoin ja kesäkauden töihin varataan resursseja. Tällä saadaan joustoa ja varmuutta hankkeiden sujuvaan läpivientiin myös lomakaudella.

Näin tilaajalle vinkkinä: ennakoi tarpeet. Kesäkauden resursseja aletaan varaamaan jo vuodenvaihteessa. Tämä tarkoittaa sitä, että suunnittelu on täytynyt hoitaa jo hyvissä ajoin sitä ennen. Jos suunnitteluun ei ole aikaa tai siihen ei ole saatu päätöksiä, voidaan asioita jouduttaa huomattavasti käyttämällä urakkamuotoja, joissa suunnitteluvastuuta siirretään urakoitsijalle. Esimerkiksi KVR-urakassa säästetään helposti puoli vuotta hankkeen kokonaiskestossa, kun kilpailutuksesta voidaan siirtyä suoraan suunnitteluun, joka limittyy toteutuksen kanssa.