Uutinen

Respect Project on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen rakennusyritys

1.6.2021

Keravalainen korjausrakentamiseen erikoistunut Respect Project Oy on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen rakennusyritys kompensaation kautta. Kompensoiminen toimii ensimmäisenä toimenpiteenä yrityksen ympäristövastuullisessa strategiassa.

Respect Project on alkuvuoden aikana laskettanut liiketoimintansa aiheuttaman hiilen määrän ja on laskennan tuloksena ylikompensoinut hiilijalanjälkensä. Kompensoinnin johdosta Respect Projectista tuli Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen rakennusyritys. Tiettävästi tapaus on myös ensimmäinen koko maailmassa.

Oman toiminnan ja ostoenergian aiheuttamien päästöjen lisäksi Respect Project ylikompensoi myös hankintaketjusta muodostuneita päästöjä, mm. rakennusmateriaalien ja työkoneiden hankintoja. Respect Projectin ylikompensaation ollessa 25 % voidaan yrityksen sanoa olevan hiilinegatiivinen.

Kompensointi alkusysäyksenä ympäristövastuulliselle strategialle

Hiilijäljen ylikompensoiminen toimii alkusysäyksenä Respect Projectin ympäristövastuulliselle strategialle, jonka johdosta yritys pyrkii kompensoinnin lisäksi myös vähentämään aiheuttamiensa päästöjen määrää. Päästöleikkauksia tullaan tekemään panostamalla logistiikan ja materiaalivalintojen vähähiilisyyteen. Toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi on jo aloitettu ja tavoitteet tullaan esittelemään kesän 2021 aikana.

”Yritystoiminnan kannalta voi miettiä, onko järkevää odottaa ja toimia sitten kun on pakko vai olisiko kuitenkin järkevää alkaa ajoissa miettimään, mitä tulevat muutokset oman yrityksen kannalta tarkoittaa. Me haluamme olla edelläkävijöitä ja samalla heittää haasteen tärkeästä asiasta rakennusalalle ja koko yrityskentälle yleisestikin”, kertoo Respect Projectin hallituksen puheenjohtaja Petja Pietiläinen.

Respect Project käytti laskennassa ja kompensoinnissa asiantuntijakumppaninaan Green Carbon Finland Oy:ta, jonka kehittämä hiilinielumalli täyttää ensimmäisenä kotimaisena metsäpohjaisen kompensaation vaihtoehtona ISO14064-2 standardin mukaiset vaatimukset.