Uutinen

Poikkeuksellisen vaativa kohde vaatii osaavan tekijän

25.6.2020

Olemme aloittaneet työt Meltex Oy:n Sipoon tehtaalla, jonne laajennusosalla saadaan hieman yli 1000 neliötä lisää tuotantotilaa. Vuonna 1993 perustettu Meltex Oy valmistaa pääasiassa maan alle asennettavia muoviputkia ja kaivoja useassa toimipisteessään ympäri Suomen.

Laajennusta varten rakennetaan käytännössä katsoen uusi tuotantohalli, joka valmistuttuaan liitetään yhteen olemassa olevaan rakennukseen.

Meltexillä pyörii tuotanto koko rakennusajan: tehdas on käytössä ja tavaraa liikkuu koko ajan sisään ja ulos. Meille on tärkeää mahdollistaa tehtaan normaalin toiminnan jatkuminen katkoitta. Meidän on otettava turvallisuusasiat huomioon, niin omien työntekijöidemme kuin Meltexin henkilöstön.

Rakennusvalvonta määrittelee vaativuustasot eri rakennuksille, siinä missä omakotitaloprojekti on tyypillisesti vaativuudeltaan tavanomainen ja viisikerroksinen kerrostalo puolestaan vaativa. Meltexille rakentamamme pitkän jännevälin leveä ja korkea rakennus määritellään poikkeuksellisen vaativaksi.

Merkittävä ero poikkeuksellisen vaativan ja vaativan kohteen välillä on se, että suunnittelijoilta ja työnjohtajilta vaaditaan koulutuksen lisäksi pitkä työkokemus vaativista hankkeista. Lisäksi poikkeuksellisen vaativassa kohteessa tarvitaan ulkopuolinen tarkastaja katsomaan suunnitelman ja kantavien osien toteutuksen.

Kyseessä on KVR- hanke, jossa me vastaamme rakentamisen lisäksi myös suunnittelusta. Kohteessa oli varsin haastava lähtötilanne, sillä maapohjapohjatutkimuksen jälkeen selvisi, että alkutiedoista poiketen koko rakennuksen alue jouduttiin paaluttamaan. Tämä luonnollisesti vaikutti lähes kaikkeen aina aikataulusta rakenteisiin. Lisäksi töiden käynnistyttyä on tilaajan tarpeisiin tullut muutoksia ja suunnitelmia on muutettu useampaan otteeseen.  Olemme kuitenkin hyvässä vaiheessa rakennustöitä ja laajennusosa valmistuu aikataulussaan loppukesästä.  Juuri nyt runkovaihe, seinä ja kattoelementit ovat valmiit sekä sisäpuolen lattiavalut on tehty.